אילו חומרים ומוצרים גורמים לסתימות ביוב?
אשפה ומוצרי מזון:
אין לזרוק את מערכת הביוב את המוצרים הבאים:
- מגבונית לחים
- טיטולים
- מקלונים לניקוי אוזניים
- ניילונים
- תחבושות הגייניות וטמפונים
- סמרטוטים
- שיירי מזון
- שערות
- שמן ושומן
יש להשליך מוצרים אלו לאשפה ולא למערכת הביוב, כיון שהם אינם מתכלים וגורמים לסתימות במערכת הביוב ולפגיעה במכון הטיהור.
חיבור מרזבים למערכת הביוב:
אנא הימנעו מחיבור של מרזבים למערכת הביוב. מי גשם שחודרים למערכת הביוב במהלך ימים גשומים עלולים לפגוע ביכולותו של התאגיד לטפל בשפכים ובמקרים קיצוניים אף יחייב את התאגיד להזרים את השפכים לים בימי גשם. חיבור המרזבים אינו חוקי, ועלול לחייב את המתחבר בקנסות ובעלויות הניתוק וההסדרה. אנא דווחו לתאגיד על כל מקרה בו אתם נתקלים בחיבור של מרזבים למערכת הביוב.
חומרים כימיים:
יש להימנע מלשפוך חומרים כימיים אל מערכת הביוב. מכון טיהור השפכים מתקשה לטפל בחומרים כימיים שונים (מדללי צבע, חומרים לא מזוהים, שאריות תרופות, מתכות כבדות ועוד).
אילו פעולות ביתיות צורכות את כמויות המים הגדולות ביותר?
- הורדת מים בשירותים - 40%
- אמבטיה ומקלחת - 32%
- כביסה - 14%
- הדחת כלים -6%
- מי שתייה ובישול - 5%
- כיור האמבטיה - 3%
- שטיפת הבית - 4%
האם יש הקצבת מים לאוכלוסיות מיוחדות?
על פי קביעת ועדת הכספים של הכנסת, צרכן שמוכר בביטוח הלאומי כנכה, יהיה זכאי לקבלת עוד 3.5 קוב בתעריף הנמוך לחודש: 11.973 ש"ח ללא מע"מ. 13.889 ש"ח כולל מע"מ.
רשימת הזכאים הינה רשימה סגורה המועברת לתאגיד על ידי המוסד לביטוח לאומי. לרשות המים ולספקי המים אין יכולת לשנות רשימה זו.
על פי החלטת ועדת הכספים של הכנסת, נקבעו קבוצות האוכלוסיות הזכאיות לקבלת ההטבה:
- מקבלי קצבת זקנה לפי הוראות סעיף 251 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח חדש) התשנ"ה-1995 (בסעיף זה- חוק הביטוח הלאומי).
- מקבלי גמלת סיעוד בשיעור של 150% לפחות לפי חוק הביטוח הלאומי.
- מקבלי גמלת שירותים מיוחדים לפי חוק הביטוח הלאומי.
- מקבלי קצבת ניידות לפי חוק הביטוח הלאומי.
- מקבלי גמלת ילד נכה לפי חוק הביטוח הלאומי.
- מקבלי קצבת נכות כללית שנקבעה להם נכות רפואית בשיעור של 70% לפחות לפי חוק הביטוח הלאומי.
ההטבה תינתן בגיל צריכת מים החל ב- 1 ביולי 2012.
ההטבה תצוין בחשבונות המים של הזכאים ותוענק באופן רטרואקטיבי.
למידע מפורט בנושא באתר רשות המים לחצו כאן
מוקד מידע של רשות המים לפניות ולשאלות: 072-2755440 .
האם ניתן להבחין באיכות המים לפי מראה, טעם או ריח?
שלושת הסימנים הללו חשובים, אם כי מהווים אמת מידה ראשונית בלבד. ברור שיש להימנע משתיית מים שאינם נראים נקיים, שטעמם מוזר או שהם מדיפים ריח רע, להוציא ריח קל מאוד של כלור המוסף למים לפי תקן מחייב כדי להבטיח את איכותם.
האם רצוי ומותר לשתות מי ברז?
מי השתייה בישראל המסופקים דרך מערכת המים לתושבים הם ברמה תברואתית טובה ביותר. יחד עם זאת ראוי להזכיר שאחריותו של תאגיד פלגי שרון היא לספק את המים עד למונה הראשי של הבניין ומשם והלאה עוברת האחריות לטיפול נאות במים לתושביו של אותו בניין. אם מותקן בבניין ציוד ייעודי לטיפול במים כגון מיכלי אגירה, מסננים, מכשירים למניעת זרימה חוזרת וכדו' יש לדאוג לתחזוקתו של אותו ציוד לפי הוראות היצרן ובמסגרת זו להחליף מסננים המותקנים בו, לנקות מפחיתי לחץ, לטפל במיכלי מים , לשטוף צנרת ביתית אם בוצעו בה תיקונים ולשטוף את צנרת המים בבתים חדשים. בכל מקרה שמתעוררת בעיה במערכת הביתית יש לקרוא לבעל מקצוע.
בבתים שבהם מקפידים על ביצוע ההוראות הללו אפשר בהחלט לשתות מים מהברז.
* אזור זה מיועד לתושבי כוכב יאיר-צור יגאל. תושבי כפר סבא מקבלים שירותי מים ממפעל המים כפר-סבא
האם תאגיד פלגי שרון רשאי לנתק תושבים מאספקת מים?
פלגי שרון רשאי לנתק תושב מאספקת המים, למעט נכים, רק במקרה בו לא שילם התושב את חשבון המים, ולא נענה להתרעות שנשלחו אליו. יחד עם זאת, התאגיד חייב לפעול עפ"י פרוצדורות שנקבעו בחוק לגבי ניתוקי מים, והוא יפעל במלוא שיקול הדעת הנדרש במקרים אלו.
כיצד בודקים את המים ומי עורך את הבדיקה?
תאגיד פלגי שרון מבצע בדיקות באמצעות עובדי התאגיד, אשר עברו הסמכה של משרד הבריאות לבצע בדיקות מיקרוביאליות ובדיקות כלור ופלואור. הדגימות נשלחות למעבדת משרד הבריאות אשר מדווחת על כל חריגה באיכות המים. בדיקות כימיות מבוצעות ע"י חברות חיצוניות ונשלחות למעבדה חיצונית .דגימות מים נלקחות מקווי ההזנה (חיבורי מקורות) , בריכות האגירה ורשת הצינורות העירונית, לפי הנחיות משרד הבריאות. המרכיבים הכימיים נבדקים במקורות המים בהתאם לגודל האוכלוסייה ופריסתה ועל סמך ההנחיות הקבועות בתקנות מי השתייה במשרד הבריאות.
כיצד להשקות את הגינה בצורה חסכונית?
התאימו את מועדי השקיית הגינות בחודשי למועדים המותרים על פי חוק: מותר להשקות גינות ע"י ממטרות ומתזים רק בין החודשים מאי עד אוקטובר, בשעות הערב בין השעות 19:00 עד 7:00 למחרת. השקיה בשעות אלו כאשר אין משבי רוח מקטינה את התאיידות המים ומונעת מחלות עלים.
- העדיפו לשתול צמחים הידועים כחסכנים במים.
- הקצו את כמויות המים להשקיה בהתאם למזג האוויר ולצורכי הצמח.
- אבזרו את הגינה בקוצבי מים או במחשבי השקיה בעלי התו הכחול, לחיסכון במים ולבריאות הצמחייה.
- חפו את הגינה בכמויות נדיבות של חומר חיפוי למניעת התייבשות הקרקע והתחממותה ולצמצום התפתחות עשבים שוטים בגינה.
- חלקו את השקיית הגינה לקבוצות על פי צריכת המים שלהם.
- הגדילו את מרווחי ההשקיה לצמחים ולדשא. הגדלה זו תגרום להעמקת השורשים וליצירת צמחים חזקים, בעלי יכולת קליטת מים טובה יותר.
- כסחו את הדשא לעיתים תכופות. פעולה זו תביא לחיסכון ניכר בצריכת המים.
- גזמו נוף מיותר של עצים ושיחים, הגוזלים מים שלא לצורך.
פזרו כמויות גדולות של קומפוסט. הקומפוסט משפר משמעותית את אחיזת המים בקרקע.
כיצד נקבעים תעריפי הביוב?
עבור תושבי כפר סבא, תשלום המים הינו לגוף אחר ולכן התשלום לתאגיד הינו רק עבור שירותי הביוב.
עבור תושבי כוכב יאיר-צור יגאל, תעריפי הביוב נקבעים על ידי רשות המים. סכום החיוב מגולם בתעריף המים.
כיצד נקבעים תעריפי המים וכיצד נקבע סכום החיוב?
תעריפי המים כבר כוללים בתוכם מרכיב של תעריף הביוב, ונקבעים ע"י מועצת רשות המים.
בראשית שנת 2010 יישמה הרשות הממשלתית רפורמה בתחום תעריפי המים וקבעה משטר תעריפים חדש, ובו בין היתר נקבעו העקרונות הבאים (התעריפים נכונים למחצית הראשונה של שנת 2013):
- כמות מוכרת ליחידת דיור - כמות מים הנקבעת בהתאם למספר הנפשות ביחידת הדיור מוכפלת ב 3.5 מ"ק לנפש בכל חודש ובכל מקרה לא פחות מ- 7 מ"ק ליחידת דיור לחודש (כמות המתאימה לשתי נפשות). התעריף בגין הקצבה זו הינו 7.78 ₪ לקוב מים (9.10₪ כולל מע"מ)
- כמות נוספת ליחידת דיור ולכל צרכן אחר שאינו בהקצבה – כל כמות המים הנמכרת ביחידת דיור מעבר לכמות המוכרת ולכל סוגי הצרכנים האחרים*, התעריף הינו 12.51 ₪ לקוב מים (14.64כולל מע"מ.)
* למעט צריכה עירונית, תעשייה בהקצבה, מלונות, מקוואות וחקלאות
התעריפים לעיל הנם לשרותי מים וביוב יחדיו. בכפר סבא, בו ניתן שירות המים על ידי גוף אחר, התשלום לתאגיד הינו רק בגין שירותי הביוב וגובהו 4.34 ₪ לקוב מים נצרך (5.079 ₪ כולל מע"מ). על מנת למנוע משלוח חשבונות כפול ואפלייה של תושבי כפר סבא אל מול שאר הארץ, אישרה רשות המים שגביית המים והביוב תיעשה במשותף על ידי שני הגופים וקבעה כי התעריף שישולם הינו התעריף האחיד לתאגידים, כפי שקיים בכל הארץ ומצויין לעיל. מתעריף זה מופרש לתאגיד חלקו על ידי מפעל המים.
לאן מועברים מי הביוב של העיר?
פלגי שרון בע"מ רואה חשיבות רבה בשמירה על הסביבה ומפעילה מכון טיהור שפכים מודרני (מט"ש), בשיתוף תאגיד מי הוד השרון, האחראי לטהר את השפכים של העיר כפר סבא לתקנים המחמירים ביותר. השפכים עוברים טיהור בפיקוח של משרד הגנת הסביבה והבריאות. הקולחין המטוהרים נועדו להיות המקור העיקרי של מים שיושבו לטבע במסגרת פרוייקט "גאולת הירקון", שמטרתו החזרת חיים לירקון העליון ויובליו. במסגרת הפרוייקט, יוזרמו הקולחים המטוהרים בנחל עד למתחם שבע תחנות ומשם ישאבו חזרה לאזורנו לשימושים חקלאיים. במכון הטיהור עוברים השפכים טיפול והופכים למי קולחין המשמשים להשקיה.
מדוע הוקמה חברת פלגי שרון?
בעקבות חוק זה, הוקמה בשנת 2011 חברת "פלגי שרון" הוקמה בשנת 2011 בעקבות חקיקת "חוק תאגידי מים וביוב". חוק זה מחייב רשויות מקומיות להקים תאגידי מים וביוב במטרה להבטיח הפרדה של פעילות המים והביוב משאר הפעילות המוניציפאלית. עפ"י חוק, כל רשות מקומית חייבת להקים תאגיד מים וביוב, או לחלופין, להצטרף לתאגיד אזורי של מים וביוב הקרוב אליה מבחינה גאוגרפית. תפקיד נוסף של תאגיד מים וביוב הוא לוודא שהפעילות הכספית של מים וביוב תתבצע על פי עיקרון "משק כספי סגור", דבר שיבטיח יותר השקעות כספיות בשדרוג תשתיות המים והביוב של העיר, ואת שיפור השירות לתושב.
מדוע יש למי השתייה, לעיתים, גוון צהוב, חום או אדום?
המקור להופעת גוונים אלה במי השתייה היא חלודה שהצטברה בצנרת הביתית העשויה ברזל או פלדה. היא נגרמת בעיקר בצנרת שלא הייתה בשימוש זמן רב יחסית והיא אינה רעילה. במקרים כאלה יש להניח למים לזרום עד היעלמות הגוונים.
מדוע לעיתים יש חול במים?
במהלך זרימת מי השתייה בצנרת, לאורך זמן, שוקעת על קרקעית הצינורות כמות קטנה של חול המגיעה מהקידוחים. בעקבות שינויי לחצים או תיקונים ועבודות אחזקה בצנרת הפרטית או העירונית, עלולה כמות קטנה של חול להתערבב במים הזורמים ולהגיע גם לבתי התושבים. במקרים כאלה מומלץ להניח למים לזרום מעט. כמו כן אנו שבים ומזכירים לצרכנים הפרטיים שיש לדאוג לתחזוקתם הנאותה של מכשירים ביתיים לטיפול במי השתייה.
מדוע לעיתים למי השתייה יש צבע לבן
מקורו של הצבע הלבן נובע מנוכחותם של בועות אוויר זעירות במי השתייה. תופעה זו נגרמת במהלך שאיבת המים מאתר לאתר או מתהליך הפחתת לחצים. בועות האוויר נעלמות ממי השתייה בתוך כמה שניות והן משוללות כל השפעה שהיא על הבריאות.
מה הן הסיבות לקריאה גבוהה של חשבון צריכה משותפת?
יכולות להיות מספר סיבות לקריאה גבוהה בגין צריכה משותפת, בינהן:
- נזילת מים בשטח הבניין (גלויה או סמויה)
- תקלה במערכת ההשקיה של הגינון בבניין
- גניבת מים מהצנרת של הבניין
- קבלנים הצורכים מים מבניין חדש גם לאחר שהתאכלס
- תקלה במוני המים או קריאות שגויות של מוני מים.
- ייתכן מצב בו הקבלן שבנה קומפלקס של בניינים, העמיס בטעות את השקיית הגינון של הקומפלקס באופן בלתי שוויוני בין הבניינים בקומפלקס.
תאגיד פלגי שרון שם לנגד עיניו כמטרה מרכזית לשפר את השירות ללקוח באמצעות שיטות עבודה וניהול מתקדמות, והוא פועל להפחית למינימום תופעות של קריאות מים חריגות.
מהו מקור המים של כוכב יאיר צור יגאל?
המים של כוכב יאיר וצור יגאל מגיעים מהמוביל הארצי ומבארות. המים עומדים בכל התקנות לאיכות המים. דגימות מים מתפרסמות באתר באופן שוטף.
מהי אחריות "פלגי שרון" בנושא תיקון תקלות מים וביוב
תקלות מים
תאגיד פלגי שרון מחויב לטפל בתקלות במערכת המים רק עד לנקודה של שעון המים הראשי של הבניין, ובמקרה של בית פרטי עד שעון המים של הבית. לעומת זאת, תקלות מים וביוב המתרחשות מעבר לשעון המים הראשי, כדוגמת שטח הבניין, הבית, החצר, מגרש החנייה וכיו"ב, הן תקלות הנחשבות פרטיות, והן באחריות הדיירים שיצטרכו לפנות לבעל מקצוע באופן פרטי.
תקלות ביוב
פלגי שרון מחויב לטפל בתקלות ביוב במערכת העירונית בלבד ועד גבול המגרש הפרטי. גבול המגרש נקבע ומוגדר בנספח הסניטרי במועד הגשת היתר הבניה ע"י הקבלן.
מהי חברת פלגי שרון?
חברת פלגי שרון הוקמה בראשית 2011 כתאגיד מים וביוב עירוני על פי חוק. חברת פלגי-שרון אחראית על אספקת שירותים לכ- 100 אלף תושבים מהישובים כפר סבא וכוכב יאיר-צור יגאל. בכפר סבא השירות הינו של ביוב בלבד בעוד שבכוכב יאיר-צור יגאל מסופקים שרותי מים וביוב.
מהי מערכת קר"מ?
מערכת קר"מ הינה מערכת המתמחה בזיהוי מוקדם של נזילות ומונעת אובדן מים. מדי המים מתאפיינים בקטרים קטנים ומצטיינים באיכויות מדידה ודיוק גבוהות. המערכת מבצעת קריאת מונים כל מספר דקות וכאשר מתגלה חריגה מעל לרצף מסוים, מתקבלת התרעה על כך.